Zuid-Italiƫ
Op pad met pater Pio
Napels-lore.jpg
De baai van Napels
Pater Pio Huis voor de Pelgrim 01.JPG
San Giovanni Rotondo

Highlights van het programma

 

Pater Pio van Pietrelcina (1887-1968) is één van de populairste volksheiligen van deze tijd. Zijn graf in San Giovanni Rotondo in Zuid-Italië wordt elk jaar door miljoenen pelgrims bezocht. In die rij sluiten wij ons aan. We gaan op pad met pater Pio en bezoeken plaatsen die belangrijk zijn geweest in het leven van deze bijzondere heilige. 

 

Napels en Benevento

We beginnen onze reis in Napels, de hoofdstad van de regio. Al in de Romeinse tijd telde Neapolis mee en in de Middeleeuwen was het zelfs de grootste stad van Europa. We maken een korte stadstour en genieten van het uitzicht over de baai. Vervolgens gaan we naar Benevento, nog zo'n oud centrum van Romeinse cultuur. Al meer dan duizend jaar zetelt hier een aartsbisschop. De oudste resten van de huidige kathedraal dateren uit de dertiende eeuw. In deze kerk werd pater Pio in 1910 tot priester gewijd. 

 

landschap.jpg

 

Pietrelcina

Wie het bijzondere leven van pater Pio wil begrijpen, moet zijn geboortedorp Pietrelcina bezoeken. Het huis waar hij in 1887 als Francesco Forgione werd geboren, is er nog te bezoeken. Evenals de parochiekerk waar hij werd gedoopt en het huisje, waar hij later als jonge priester een tijd woonde. Pietrelcina telt zo'n drieduizend inwoners. Het ligt op een vlakte, omringd door lage heuvels en kleine riviertjes. Het is een typisch Italiaans plaatsje met pleintjes en kleine steegjes. In een klein museum dat helemaal aan pater Pio is gewijd, kunnen we op beeldende wijze kennis maken met zijn leven en werk.

 

Piana Romana

Even buiten Pietrelcina ligt Piana Romana. Oorspronkelijk niet meer dan een kaal landschap, waar pater Pio als jonge jongen vaak kwam. Hier in het veld had hij zijn eerste mystieke ervaringen.

 

Pio-2018-14.jpg

 

San Giovanni Rotondo

Op het schiereiland Gargano aan de oostkust van Italië ligt San Giovanni Rotondo. Hier heeft pater Pio van 1916 tot aan zijn dood in 1968 gewoond. Toen hij er als jonge pater aankwam, stond het klooster ver van de bebouwde kom tussen velden en hellingen, waarop alleen wat schapen en geiten graasden. Een smal weggetje leidde naar het een paar kilometer verderop gelegen dorp. Nu is het klooster het centrum van een groot bedevaartoord, met meerdere kerken en basilieken, een groot kruiswegpark en een door pater Pio gebouwd ziekenhuis. 

In het klooster bevindt zich de cel, die pater Pio bewoonde, met daarin een eenvoudig bed, een kruisbeeld, een schrijftafel en wat kleine spulletjes. Meer had hij niet. De kloosterkapel waar hij vaak de mis opdroeg, is nog steeds in gebruik. Maar om de stroom pelgrims te kunnen opvangen, werd ernaast een grotere kerk gebouwd. Een paar jaar geleden is een nog grotere moderne bedevaartbasiliek in gebruik genomen. In de crypte ligt het lichaam van pater Pio opgebaard in een glazen schrijn. We bezoeken het heiligdom, het museum, lopen mee in de lichtprocessie en brengen een bezoek aan het door Pater Pio gebouwde ziekenhuis. In Calderoso, de olijvenboerderij die aan Pater Pio werd geschonken, genieten we van een uitgebreide lunch met lokale specialiteiten. Een prachtige plek!

 

Monte s Angelo kaarsjes.jpg

 

Monte Sant'Angelo

Niet ver buiten San Giovanni Rotondo ligt een nog veel oudere regionale bedevaartplaats. Deze is gewijd aan de aartsengel Michaël, die hier in een grot verscheen. Pater Pio ging regelmatig naar deze plek om zelf te bidden. Rond de grot is een pittoresk stadje ontstaan, dat ook de moeite van een bezoek waard is. 

 

pompei straatje.jpg

 

Pompeï

De laatste dag van ons verblijf in Zuid-Italië brengen we een bezoek aan Pompeï.De stad Pompeï werd in 79 na Christus bedekt door as als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Eeuwenlang bleef de stad onder de as verborgen. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden geworden en geeft een goed geconserveerd beeld van het Romeinse dagelijkse leven. Het Mariaheiligdom van Pompeï is met vier miljoen bezoekers per jaar een van de populairste bedevaartbestemmingen in Italië.