Zuid-Italiƫ
Op pad met pater Pio
Napels-lore.jpg
De baai van Napels
Pater Pio Huis voor de Pelgrim 01.JPG
San Giovanni Rotondo

Op pad met pater Pio

Pater Pio van Pietrelcina (1887-1968) is één van de populairste volksheiligen van deze tijd. Zijn graf in San Giovanni Rotondo in Zuid-Italië wordt elk jaar door miljoenen pelgrims bezocht. In die rij sluiten wij ons aan. We gaan op pad met pater Pio en bezoeken plaatsen die belangrijk zijn geweest in het leven van deze bijzondere heilige. 

 

Van 13 t/m 18 oktober 2022 staat weer een reis naar 'Op pad met Pater Pio' gepland. 

Gerardus 2017 (13).JPG

 

Napels en Benevento

We beginnen onze reis in Napels, de hoofdstad van de regio. Al in de Romeinse tijd telde Neapolis mee en in de Middeleeuwen was het zelfs de grootste stad van Europa. Vervolgens gaan we naar Benevento, nog zo'n oud centrum van Romeinse cultuur. Al meer dan duizend jaar zetelt hier een aartsbisschop. De oudste resten van de huidige kathedraal dateren uit de dertiende eeuw. In deze kerk werd pater Pio in 1910 tot priester werd gewijd. 

 

Pietrelcina

Wie het bijzondere leven van pater Pio wil begrijpen moet zijn geboortedorp Pietrelcina bezoeken. Het huis waar hij in 1887 als Francesco Forgione werd geboren, is er nog te bezoeken. Evenals de parochiekerk waar hij werd gedoopt en het huisje, waar hij later als jonge priester een tijd woonde. Pietrelcina telt zo'n drieduizend inwoners. Het ligt op een vlakte, omringd door lage heuvels en kleine riviertjes. Het is een typisch Italiaans plaatsje met pleintjes en kleine steegjes. In een kleine museum dat helemaal aan pater Pio is gewijd, kunnen we op beeldende wijze kennis maken met zijn leven en werk.

 

Piano Romana

Even buiten Pietrelcina ligt Piana Romana. Oorspronkelijk niet meer dan een kaal landschap, waar pater Pio als jonge jongen vaak kwam. Hier in het veld had hij zijn eerste mystieke ervaringen.

 

Pio-2018-14.jpg

 

San Giovanni Rotondo

Op het schiereiland Gargano aan de oostkust van Italië ligt San Giovanni Rotondo. Hier heeft pater Pio van 1916 tot en zijn dood in 1968 gewoond. Toen hij er als jonge pater aankwam, stond het klooster ver van de bebouwde kom tussen velden en hellingen, waarop alleen wat schapen en geiten graasden. Een smal weggetje leidde naar het een paar kilometer verderop gelegen dorp. Nu is het klooster het centrum van een groot bedevaartsoord, met meerdere kerken en basilieken, een groot kruiswegpark en een door pater Pio gebouwd ziekenhuis. 

 

In het klooster bevindt zich de cel, die pater Pio bewoonde, met daarin een eenvoudig bed, een kruisbeeld, een schrijftafel en wat kleine spulletjes. Meer had hij niet. De kloosterkapel waar hij vaak de mis opdroeg, is nog steeds in gebruik. Maar om de stroom pelgrims te kunnen opvangen, werd ernaast een grotere kerk gebouwd. Een paar jaar is een nog grotere moderne bedevaartbasiliek in gebruik genomen. In de crypte ligt het lichaam van pater Pio opgebaard in een glazen schrijn. We nemen hier ruim de tijd om pater Pio te leren kennen en begrijpen.

 

Pio-2018-17.jpg

 

Monte Sant'Angelo

Niet ver buiten San Giovanni Rotondo ligt een nog veel oudere regionale bevevaartplaats. Deze is gewijd aan de aartsengel Michaël, die hier in een grot verscheen. Pater Pio ging regelmatig naar deze plek om zelf te bidden. Rond de grot is een pittoresk stadje ontstaan, dat ook de moeite van een bezoek waard is.

 

Bari

De laatste dag van onze verblijf in Zuid-Italië brengen we een bezoek aan Sint Nicolaas. Nu we zo dicht in de buurt van zijn graf zijn, mogen we als Nederlandse pelgrims hier niet wegblijven. Sinds de elfde eeuw worden de relieken van deze 'goedheiligman' in de kathedraal van Bari bewaard, door zeelui meegebracht vanuit Myra in het huidige Turkije. Bari kent verder een goed bewaard gebleven historisch centrum met een robuust kasteel, prachtige kerken, pleinen en kronkelstraatjes.