Zuid-Italiƫ
Het land van Gerardus en Pater Pio
Programma
Napels straatje.jpg
Wat gaan we doen
Bekijk het dagprogramma
Foto's
Alberobello omslag.jpg
Kom vast in Zuid-Italiaanse sferen
Bekijk de foto's

Zuid-Italië 

Gerardus 2017 (11).JPG

 

Zuid-Italië is de 'thuisbasis' van tal van volksheiligen. Bekende namen als Gerardus Majella, pater Pio van Pietrelcina of onze eigen Sint Nicolaas zijn nauw met deze streek verbonden. Tijdens de reizen van het Huis voor de Pelgrim zoeken we ze regelmatig op:

Gerardus Majella

Gerardus 03-lore.png

 

Een bekende volksheilige uit Zuid-Italië is Gerardus Majella. In Nederland is hij vooral bekend geworden door het optreden van de paters redemptoristen. Samen met de paters heeft het Huis voor de Pelgrim een rondreis door het 'Land van Gerardus' uitgezet. We reizen door streken als Campanië, Apulië en Basiliacata. We bezoeken uiteraard zijn geboortedorp en de plekken waar hij gewoon en gewerkt heeft. 
 

Pater Pio

Pio-18.jpg

 

Een van de populairste heiligen van de laatste jaren is ongetwijfeld pater Pio van Pietrelcina. Je komt in Italië haast geen taxi of vrachtwagen tegen zónder zijn beeltenis. Al is het maar een klein gebedsprentje op het dashboard. Haast elke Italiaanse dorspkerk heeft wel een zij-altaar of nis, waar een afbeelding van de in 2002 heilig verklaarde pater Pio te vinden is.

De pater kapucijn sprak bij leven al veel mensen aan. Zijn vroomheid en zijn ascetische levensstijl maakten op velen diepe indruk. Toen hij in 1968 overleed, gold hij voor velen al als een belangrijke heilige van deze tijd. Het klooster in San Giovanni Rotondo, waar hij het grootste deel van zijn leven gewoond had, groeide als snel uit tot een bedevaartsoord. Tegenwoordig trekken er elk jaarmiljoenen pelgrims naartoe.

Tijdens onze reis gaan wij op pad met pater Pio. Aan de hand van de plekken waar hij woonde, volgen we zijn leven op de voet. We bezoeken zijn geboortedorp, de kathedraal waar hij tot priester werd gewijd en San Giovanni Rotondo, waar in een moderne basiliek zijn graf te vinden is. Hij neemt ons bij de hand en laat ons ervaren waarom het geloof zo belangrijk voor hem was.

 

Heiligen van Zuid-Italië

Gerardus 2017 (2).JPG

Pio en Gerardus zijn niet de enige heiligen wie sporen terugvoeren tot Zuid-Italië. Wie op zoek gaat in de voet van Italiaanse laars, komt er veel meer tegen: Wat zou Napels zijn zonder de heilige Januarius? of Bari zonder Sint Nicolaas (inderdaad ónze Sinterklaas)? En Pompeï is niet alleen bekend vanwege de romeinse opgravingen, maar ook als bedevaartsoord voor Onze-Lieve-Vrouw van de rozenkrans. Tijdens de rondreis 'De heiligen van Zuid-Italië' bezoeken we een aantal bijzondere bedevaartsoorden in een van de mooiste streken van Italië. Op aanvraag kunnen groepen deze reis langs de 'Heiligen van Zuid-Italië' maken. 

Vraag meer informatie over de reis 'Heiligen van Zuid-Italië'