Wenen
Stad van keizers en keizerinnen én een apostel

Wenen 

Wenen… een indrukwekkende barokke stad. Wie Wenen zegt, denkt aan keizers en prinsessen, aan walsen en aan het Nieuwjaarsconcert. Niet meteen aan een bedevaart. Toch zijn de stad Wenen en haar omgeving van belang geweest voor de religieuze geschiedenis van een deel van Europa. Centrale figuur daarin is de heilige Clemens Maria Hofbauer, die ook wel de ‘apostel van Wenen’ wordt genoemd. Tijdens deze reis treden we in zijn voetsporen en ontdekken we welke rol deze eerste redemptorist  van boven de Alpen in de geschiedenis van de kerk in Noordwest-Europa heeft gespeeld.

 

Tsjechië

We bezoeken de plekken Clemens heeft geleefd, gewerkt en pastoraal actief was. Hi is geboren in Moravië in Tsjechië, waar we zijn geboortehuis in Tasovice bekijken en nu een kapel is. Daarna lopen we – voor wie dat wil – een paar kilometer langs een speciale Clemens-herdenkingsroute. We bezoeken het pittoreske stadje Znojmo waar Clemens bakkersgezel was en in een klooster werkte.

Schönbrunn

In Wenen bezoeken we diverse plekken in het centrum waar Clemens heeft gewoon en gewerkt. In de kerk Sankt Maria am Gestade bezoeken we zijn graf. Maar als we toch in Wenen zijn, mogen we natuurlijk het prachtige paleis Schloss Schönbrunn met z’n schitterende zalen en uitgestrekte tuinen niet overslaan. Heel even mogen we ons Sisi en Fanz-Josef wanen. 

 

Passau en Stift Melk

Tijdens de heenreis doen we ook Passau aan; deze Zuid-Duitse barokke stad is absoluut een bezoek waard. Op de terugweg staat de wereldberoemde abdij Stift Melk op het programma. 
Het Huis voor de Pelgrim biedt de bedevaart naar Wenen en omgeving aan in samenwerking met de paters redemptoristen van Klooster Wittem.