Suriname
Naar Peerke Donders
Overzicht
Suriname - Huis voor de Pelgrim 17.jpg
Algemene informatie
Meer weten over deze reis
Reisvoorwaarden
Suriname - Huis voor de Pelgrim 12.jpg

Programma bedevaart naar Peerke Donders 

 

Melaatsenkolonie Batavia

Een groot deel van zijn leven bracht Peerke Donders door in de melaatsenkolonie Batavia, in het binnenland van Suriname. Hij verzorgde daar de zieken en ijverde voor betere leefomstandigheden. Nu is het een bijzondere bedevaartsplaats, midden in het tropische regenwoud, alleen bereikbaar per boot. Onder de palmbomen is een heiligdom gecreëerd met een openluchtkapel, een kruisweg, een informatiecentrum en het voormalige graf van Peerke Donders.

 

De kathedraal van Paramaribo

De kathedrale basiliek van Paramaribo is de grootste houten kerk van Zuid-Amerika. In deze prachtig vormgegeven basiliek bevindt zich tegenwoordig het graf van Peerke Donders. Op onze eerste dag in Suriname zullen we hem gepaste eer bewijzen. Verder vinden we er herinneringen aan de  aanwezigheid van verschillende religieuze congregaties in Suriname, waaronder de redemptoristen.

 

De plantages

De plantages rond Paramaribo en langs de grote rivieren zijn nu idyllische oases van rust. Maar in de koloniale tijd was dat wel anders. Hier zwoegden slaven en – na afschaffing van de slavernij – gewone arbeiders tussen het suikerriet of de koffie- en cacaostruiken. Hier en daar staat nog een halfvergane suikerfabriek. De woningen van de plantagehouders zijn nu soms accommodaties voor toeristen.

 

De tropische natuur

Tijdens onze uitstapjes kunnen we volop genieten van de tropische natuur van Suriname. Bijvoorbeeld als we in een boot langs de oevers van de brede rivieren varen. En zeker als we twee dagen en nachten in het regenwoud verblijven, met om ons heen een weelderige bloemenpracht, onbekende dierengeluiden en verrassende ontmoetingen. Een bijzondere ervaring zijn de dolfijnen aan de Caraïbische kust. Met een beetje geluk kunnen we ’s avonds ook de zeeschildpadden zien, die het strand op komen om daar hun eieren te leggen.

 

Culturele diversiteit

Suriname is een land met een bijzondere culturele diversiteit. Mensen met verschillende achtergronden, geschiedenis, cultuur en gewoonten leven er zonder veel problemen samen. Op onze reis ontmoeten we onder anderen de oorspronkelijke inheemse bevolking in hun eigen dorpen, de nazaten van de weggelopen slaven (de marrons) en de verschillende religieuze groepen in en om Paramaribo. Ongeveer de helft van de bevolking is christen. Daarnaast wonen er veel hindoestanen, wier voorouders ooit als gastarbeiders uit India overkwamen om op de plantages te werken. Zij maken ongeveer een kwart van de bevolking uit. Een zesde deel van de bevolking is moslim, hoofdzakelijk nakomelingen van voormalige gastarbeiders uit Indonesië. En dan is er nog een belangrijke groep van Chinese afkomst en zijn er sinds kort grotere groepen immigranten uit onder meer Brazilië en Haïti.