Suriname
Naar Peerke Donders
Programma
Suriname - Huis voor de Pelgrim 2.jpg
Wat gaan we doen
Bekijk het programma
Data & Prijzen
Suriname - Huis voor de Pelgrim 13.jpg
Wat kost het
Bekijk wanneer we gaan

Naar Peerke in Suriname

Suriname staat niet meteen bekend als bedevaartoord. Toch is er een goede reden om een pelgrimstocht naar dit bijzondere land te maken. De zalige Peerke Donders uit Tilburg werkte in de 19e eeuw als missionaris in Suriname. Hij trok zich met name het lot van melaatsen en slaven aan.

Tijdens deze reis volgen we Peerde Donders op zijn weg door Suriname, waar hij zich aanlsoot bij de paters redemptoristen. We bidden in de houten kathedraal van Paramaribo, gaan naar de voormalige melaatstenkolonie Batavia en bezoeken diverse plantages. Natuurlijk genieten we van de overweldigende Zuid-Amerikaanse natuur. En wat te denken van de grote gastvrijheid en vriendelijkheid van de Surinamers? We laten ons graag door hen inspireren. En door Peerke natuurlijk. Het Huis voor de Pelgrim biedt deze reis aan in samenwerking met de pater redemptoristen van Klooster Wittem.

 

Wie was Peerke Donders

Apostel en melaatse. Zo wrodt de zalige Peerke Donders (1809 - 1887) wel genoemd. Hij werd geboren in de textielstad Tilburg, in een tijd waarin kinderarbeid heel normaal was. Op z'n twaalfde zat Peerke al achter het weefgetouw. Van zijn droom om priester te worden, leek aanvankelijk niets terecht te komen. Via een omweg lukt het toch en in 1842 vertrok hij als missionaris naar Suriname, om nooit meer naar Nederland terug te keren. In Suriname zette hij zich vooral in voor leprapatiënten en voor de bevrijding van de slaven. Hij trok veel het binnenland in om contact te leggen met de oorspronkelijke indiaanse bevolking. Peerke Donders overleed in 1887. Bijna honderd jaar later - in 1982 - werd hij door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

 

Suriname en Paramaribo

In de tropen zonder problemen Nederlands spreken en lezen. Dat kan in Suriname. Een land dat in 1975 onafhankelijk werd, maar toch nog nauw verbonden bleef met Nederland. Het is vreemd om er dezelfde stoeptegels als in Nederland te zien en gebouwen in dezelfde 'Hollandse' architectuur. Maar Paramaribo heeft ook een heel eigen bouwstijl ontwikkeld met witgeschilderde houten huizen en de beroemde houten kathedraal.

Op een paar grote wegen rond Paramaribo na, gaat al het vervoer over het water. Wie meer van het land wil zien, moet per boot. Dat doen we tijdens onze reis dus ook. Met speciale korjaals trekken we het binnenlad in, om te ontdekken wat Peerke Donders daar 150 jaar geleden deed.