Pelgrimini's
Wandelpelgrimages
Megen-03-lore.jpg
WittemsWandelen-02.jpg

Wandelpelgrimages

 

Door de coronamaatregelen zijn grote bedevaarten dit jaar helaas nog niet mogelijk. Daarom biedt het Huis voor de Pelgrim mini-pelgrimages voor één dag aan: pelgrimini's. Wandelen kan heel goed coronaproof en biedt ook nog eens alle ruimte voor een goed gesprek en bezinnende momenten. U kunt kiezen uit drie soorten wandelingen

 

Bunderbos-02.jpg

Wandelen over Limburgse pelgrimswegen

Wandelen is een goede manier om veilig samen op pad te gaan. Al lopend is het mogelijk om onderling voldoende afstand te houden en toch samen te pelgrimeren en elkaar te bemoedigen. We hebben drie mooie routes uitgezet door de Limburgse heuvels. Tijdens elke route bezoeken we een lokaal heiligdom. Onderweg passeren we ook de nodige wegkruisen en veldkapellen. De inwendige mens wordt daarnaast versterkt door middel van een smakelijke lunch. De wandelingen gaan om 11.00 uur van start.

 • Vrijdag 14 mei – Het Bunderbos tussen Bunde en Elsloo (net boven Maastricht)
  (Deze wandeling heeft succesvol plaatsgevonden)
  De wandeling begint in de buurtschap Moorveld (gemeente Meerssen) en gaat van daaruit eerst noordwaarts richting Elsloo door een heuvelachtig gebied. Een deel van de route voert over het plateau, om later door het dal van de Maas te gaan. De wandeling gaat over veel bospaden en af en toe is het flink klimmen geblazen. In Geulle is een gezellige pauzeplek gelegen waar deelnemers kunnen genieten van een gezamenlijke lunch, bestaande uit een kop soep, een broodje met beleg naar keuze en koffie of thee. Daarna gaat de weg naar de Lourdesgrot bij het voormalige klooster op het landgoed Overbunde, het pelgrimsmoment van deze wandeling. Het laatste deel voert weer via het bos omhoog naar het startpunt in Moorveld. Daar wordt afgesloten bij de Heilig Hartkapel. De totale afstand bedraagt ongeveer 13 kilometer.

 

 • Donderdag 1 juli – Het dal van de Geleenbeek (rond Nuth en Schinnen)

  (Deze wandeling heeft succesvol plaatsgevonden)
  De derde wandeling voert door het dal van de Geleenbeek in het hart van Zuid-Limburg. Schilderachtige dorpjes als Schimmert, Sweikhuizen, Thull en Schinnen gingen nog niet zo lang geleden op de nieuw gemeente Beekdaelen. De naam is goed gekozen, want we wandelen vandaag door prachtige dalen van de genoemde beken. In Schinnen klimmen we de heuvel op naar de kapel van Maria, koningin van de Vrede, een mooie plek voor een bezinningsmoment.

 • De wandeling is bijna 16 kilometer lang.

Kosten: €17,50 per wandeling (inclusief lunch)

 

WittemsWandelen-03-lore.jpg

Wittemse wandelingen

 • Datum: 23 juni (Deze wandeling heeft succesvol plaatsgevonden)
 • Kosten: € 29

Klooster Wittem is bekend als bedevaartoord voor Sint-Gerardus, maar ligt ook prachtig tussen de Limburgse heuvels. Dus starten we deze pelgrimini met een mooie wandeling in de omgeving. Er is keuze uit een lange en een kortere wandeling, telkens met een verschillende vertrektijd in de ochtend. De wandeling van ca. 4 km duurt ongeveer 1,5 uur en heeft een bezinningsmoment bij het bevrijdingsmonument in Eys/Cartils. De wandeling van ca. 10 km duurt ongeveer 2,5 uur en gaat naar het kerkje in Eys met een bezinningsmoment bij de Lourdesgrot.

Beide wandelgroepen komen rond hetzelfde tijdstip weer terug in Klooster Wittem en sluiten om 12.00 uur aan bij het middaggebed van de communiteit. Aansluitend aan het middaggebed verzorgt de brasserie een lekkere lunch. De dag wordt vervolgd met een kijkje achter de kloostermuren. Tijdens een rondleiding bezoeken we de kloosterkerk, de oude refter, de imposante kloosterbibliotheek, de grafkelder en de kloostertuin. Elke plek heeft zijn eigen bijzondere verhaal. Met een kop koffie en een heerlijk stuk Limburgse vlaai wordt deze fijne dag afgesloten.