Pelgrimini's
Wandelpelgrimages
Megen-03-lore.jpg
WittemsWandelen-02.jpg

Wandelpelgrimages

 

Door de coronamaatregelen zijn grote bedevaarten in het voorjaar van 2021 nog niet mogelijk. Daarom biedt het Huis voor de Pelgrim mini-pelgrimages voor één dag aan: pelgrimini's. Wandelen kan heel goed coronaproof en biedt ook nog eens alle ruimte voor een goed gesprek en bezinnende momenten. U kunt kiezen uit drie soorten wandelingen

 

Bunderbos-02.jpg

Wandelen over Limburgse pelgrimswegen

Wandelen is een goede manier om veilig samen op pad te gaan. Al lopend is het mogelijk om onderling voldoende afstand te houden en toch samen te pelgrimeren en elkaar te bemoedigen. We hebben drie mooie routes uitgezet door de Limburgse heuvels. Tijdens elke route bezoeken we een lokaal heiligdom. Onderweg passeren we ook de nodige wegkruisen en veldkapellen. Aan de hand van enkele vragen gaan we al lopend met elkaar in gesprek.

  • Wandeling 1 – Het Bunderbos tussen Bunde en Elsloo (net boven Maastricht)
  • Wandeling 2 – Door het stroomgebied van de Roode Beek (over de Brunssummerheide)
  • Wandeling 3 – Het dal van de Geleenbeek (rond Nuth en Schinnen)

 

Megen-01-lore.jpg

Kloosterwandeling rond Megen

Het stadje Megen, aan de Maas even ten noorden van Oss, staat al sinds de Middeleeuwen bekend als een kloosterstad. Met name franciscanen en hun vrouwelijke evenknie de clarissen, zijn hier al eeuwenlang gevestigd. Dat heeft ook z’n uitwerking op de omgeving gehad. We wandelen door de Bommelerwaard, van klooster naar klooster met prachtige doorkijkjes op de Maas. Deze pelgriminiwandeling bieden we samen aan met onze partnerorganisatie De Wandelmaat.

 

WittemsWandelen-03-lore.jpg

Wittemse wandelingen

Klooster Wittem is bekend als bedevaartoord voor Sint-Gerardus, maar ligt ook prachtig tussen de Limburgse heuvels. Dus starten we deze pelgrimini met een mooie wandeling in de omgeving. Er is keuze uit een lange en een kortere wandeling, telkens met een verschillende vertrektijd in de ochtend. De wandeling van ca. 4 km duurt ongeveer 1,5 uur en heeft een bezinningsmoment bij het bevrijdingsmonument in Eys/Cartils. De wandeling van ca. 10 km duurt ongeveer 2,5 uur en gaat naar het kerkje in Eys met een bezinningsmoment bij de Lourdesgrot.

Beide wandelgroepen komen rond hetzelfde tijdstip weer terug in Klooster Wittem en sluiten om 12.00 uur aan bij het middaggebed van de communiteit. Aansluitend aan het middaggebed verzorgt de brasserie een lekkere lunch. De dag wordt vervolgd met een kijkje achter de kloostermuren. Tijdens een rondleiding bezoeken we de kloosterkerk, de oude refter, de imposante kloosterbibliotheek, de grafkelder en de kloostertuin. Elke plek heeft zijn eigen bijzondere verhaal. Met een kop koffie en een heerlijk stuk Limburgse vlaai wordt deze fijne dag afgesloten.