Israël
Lopen waar Jezus liep. Unieke reis naar Heilig Land
12046994_1101688063182141_4548634149594799152_n.jpg
Nazareth
Geboortegrot Betlehem Huis voor de Pelgrim.jpg
Geboortegrot

Programma rondreis door Israël

De reis naar Israël duurt 13 dagen. We beginnen met een verkenning van het noorden van het land: de regio rond Nazareth en het Meer van Galilea. In de tweede week zakken we af naar Jeruzalem en Bethlehem. Enkele hoogtepunten op een rij.

 

Jaffa

Jaffa is de stad van de sinaasappels. Maar het is ook de plaats met de oudste zeehaven van Israël. Jaffa is al eeuwenlang een toegangspoort tot het Heilig Land. In Jaffa wekte Petrus het meisje Tabhita tot leven.

 

Caesarea

Langs de kust van de Middellandse Zee gaat het naar Caesarea. Hier had Pontius Pilatus zijn residentie. Hier zat Paulus ook gevangen, voordat hij naar Rome werd gebracht. Diverse bouwwerken in Caesarea (aquaduct en amfitheater) getuigen nog van het Romeinse verleden.

 

Berg Tabor

De Berg Tabor was in het Oude Testament al een strategische plaats. Ook in de kruisvaarderstijd was deze berg één van de obstakels op weg naar Jeruzalem. Vanuit het evangelie kennen we Tabor als de berg van de Gedaanteverandering. Jezus straalde als de zon en zijn kleren werden wit als het licht, terwijl Hij met Mozes en Elia sprak (Mt. 17, 2).

 

Nazareth

Nazareth kennen we natuurlijk als de woonplaats van Jozef en Maria. Hier kreeg Maria de boodschap dat zij moeder van Gods Zoon zou worden (Lc. 1, 26-38). Boven haar grotwoning is een enorme basiliek gebouwd. In en rond deze kerk staan ontelbare afbeeldingen van Maria, geschonken door gelovigen uit de hele wereld. Even verderop staat de Sint Jozefkerk, op de plaats van zijn timmermanswerkplaats. Bij ‘Mary’s Well’ (De bron van Maria) is nog niet zo lang geleden een enorm badhuis ontdekt uit de tijd van Jezus. Archeologen spreken over de grootste vondst op dit gebied in Israël.

 

Kana

Kana is een plaats die ons herinnert aan het eerste openbare wonder van Jezus. Op de bruiloft maakte Hij van water wijn. Uiteraard gaan wij hier proeven van de echte Canawijn.

 

Berg van de Zaligsprekingen, Tabgha en primaatschap

Op de Berg van de Zaligsprekingen hebben we een prachtig uitzicht over het Meer van Galilea. Op deze berg sprak Jezus de Bergrede uit. We bezoeken onder meer Tabgha aan de oever van het meer, waar Jezus met vijf broden en twee vissen de grote menigte mensen te eten gaf. Een korte wandeling brengt ons naar de plaats van het ‘houtskoolvuur’, waar Jezus na zijn verrijzenis het primaatschap van de kerk aan Petrus toevertrouwde.

 

Meer van Galilea

Wie in Israël komt, moet natuurlijk een boottocht over het Meer van Galilea maken. Dit meer speelt in veel Bijbelverhalen een belangrijke rol. Met een replica van een vissersboot uit Jezus’ tijd steken we het meer over. Ook aan de oever van het meer herinneren verschillende heiligdommen aan bekende evangelieverhalen. We bezoeken de oude opgravingstad Kafarnaüm. Dit was Jezus’ tweede woonplaats, waar Hij onder meer de schoonmoeder van Petrus en de bediende van de Romeinse honderdman genas.

 

Nabloes/Sichem

De ongekroonde Koningin van Palestina. Zo wordt Sichem - het huidige Nabloes - wel genoemd. Beroemd vanwege zijn overheerlijke knafah (traditionele zeep van olijfolie) en gezellig drukke markten. In de Bijbel komt de stad voor in de verhalen over Abraham, Isaak en Jakob. We reizen vanuit Galilea naar het land van de Samaritanen. Via het mooiste traject door het Heilig Land: the Biblical Route. De weg brengt ons naar de put van Jakob, waar Jezus de Samaritaanse vrouw aansprak; naar de graftombes van Johannes de Doper en de profeet Elia; naar het oude Samaria-Stad, de vroegere hoofdstad van het koninkrijk Israël.

 

Jericho, Dode Zee, Doopplaats, Berg van de Bekoringen

Jericho is de oudst bewoonde stad ter wereld. De vele opgravingen bewijzen dat er duizenden jaren geleden al vaste bewoners in dit land waren. We bezoeken de plek waar Johannes de Doper preekte en hernieuwen daar onze doopbelofte. Aan de rand van Jericho ligt de berg waar Jezus na zijn eigen doop door Johannes veertig dagen en nachten vastte en waar Hij in bekoring werd gebracht. In de rotswand is een Grieks-orthodox klooster uitgehouwen, dat enkele uren per dag te bezoeken is. Natuurlijk is er ook gelegenheid om op het zoute water van de Dode Zee te drijven, genietend van het prachtige uitzicht over de woestijn en Jordanië aan de overkant.

 

Massada

Koning Herodes liet op het rotsmassief Massada een burcht bouwen om naartoe te kunnen vluchten. Zelf heeft hij er nooit gebruik van gemaakt, maar na de Joodse opstand in 70 is een grote groep Zeloten hierheen gevlucht om aan de Romeinen te ontsnappen.

 

Bethlehem

Even ten zuiden van Jeruzalem, maar wel aan de andere kant van de Palestijns/Israëlische grens, ligt Bethlehem: Jezus’ geboorteplaats. Hier sluiten we aan in een eeuwenlange rij van pelgrims die de Geboortegrot van Jezus bezoeken. Eerst waren het de eenvoudige herders, toen de wijzen uit het oosten en nu is het onze beurt.

 

Hebron

Nog een stuk zuidelijker ligt Hebron. Al Khalil in het Arabisch, wat 'Vriend van God' betekent. Een heilige stad voor zowel moslims, christenen als Joden. Dit is de plaats waar koning David gezalfd werd en waar de tombes van Abraham en Isaak te vinden zijn. Ook staat hier de eeuwenoude eik van Abraham, waar hij onder zat toen de drie engelen hem bezochten.

 

Jeruzalem

"We gaan op naar Jeruzalem," zeggen de Joden. Omdat de stad een belangrijke rol speelt in hun geloofsbeleving én omdat ze op een hoog punt ligt. Jeruzalem is het hoogtepunt van onze reis. Letterlijk en figuurlijk. Hier komen de lijnen van het Jodendom, het christendom en de islam bij elkaar. We bezoeken alle bekende heilige plaatsen: de Olijfberg met de kerk van de Hemelvaart, de Onze Vaderkerk en de Hof van Olijven. We lopen gezamenlijk de Via Dolorosa, de kruisweg. De indrukwekkende weg leidt ons naar de Heilig Grafkerk op de top van Golgotha, waar Jezus gekruisigd werd. Daar bevindt zich ook het rotsgraf, waar hij in gelegd werd.

Op de Sionsberg bezoeken we het huis van de hogepriester Kajafas, het graf van koning David, de Bovenzaal van het Laatste Avondmaal en op de plek, waar Maria volgens de traditie ontslapen is. Ook bezoeken we de plek die voor de Joden de meest heilig is geworden, nadat de tempel werd verwoest: de Klaagmuur en mogelijk het tempelplein met de Al-Aksamoskee.