Ierland
Bakermat van het Noord-Europees christendom
Ierland Huis voor de Pelgrim 10.jpg
Knock
Ierland Huis voor de Pelgrim 04.jpg
Op pad in Dublin

Highlights van het programma

 

Ierland is machtig mooi. Het landschap, de cultuur, de eeuwenoude geschiedenis: er is veel te zien en te ontdekken. Enkele highlights uit onze rondreis door Ierland.

 

Ierland (3).jpg

 

Dublin

De Ierse hoofdstad heeft veel gezichten. Het historische centrum heeft prachtige gebouwen en authentieke Middeleeuwse straatjes om te verkennen. Saint-Patrick's Cathedral is de grootste kerk van Ierland en de trots van Dublin. Indien mogelijk zingt u tijdens het "lunchtime recital" in de Saint-Patrick's Cathedral.

 

Knock

In de zomer van 1879 zagen vijftien gelovigen in Knock tegen de muur van hun parochiekerk de beeltenis van Maria, Jozef, de evangelist Johannes, een altaar en het Lam Gods verschijnen. Sindsdien heeft de stad in het westen van Ierland zich ontwikkeld tot een belangrijke bedevaartplaats. Jaarlijks komen meer dan een miljoen pelgrims hier naartoe. Tijdens onze reis sluiten wij ons hier bij aan. In de basiliek van Knock zingt u samen met het koor tijdens de mis van 12.00 uur.

 

 

Ierland (6).jpg

 

Croagh Patrick

De nationale heilige van Ierland is Saint Patrick. Op onze ontdekkingstocht door Ierland moeten we beslist even bij hem langs. Aan de voet van de berg Croagh Patrick is zijn beeld te vinden. De berg geldt als een heilige plek, omdat Sint Patrick hier in 441 veertig dagen en nachten biddend en vastend op de top zou hebben doorgebracht. Hij wordt gezien als dé missionaris die het christendom naar Ierland heeft gebracht. Volgens de overlevering stichtte hij honderden kerken en deed hij tal van wonderen.

 

Connemara

Rokend turf, wuivend veengras, eeuwenoude stapelmuurtjes. Het groene Connemara heeft een ongerept, woest landschap met een mystieke sfeer. Het is er leeg. Hier en daar wat bergschapen. Veel water en de schoonste lucht van Europa. Of het door die lucht komt? Het ruige landschap? Of de afgezonderde ligging? Feit is dat het leven hier traditioneel is gebleven. Inclusief de taal. Connemara behoort tot de zogeheten Gaeltacht: de Iers sprekende regio's. Wie de magie van Ierland wil ontdekken, moet er geweest zijn.

 

Armagh en Downpatrick

Toen Saint Patrick deze stad bezocht, noemde hij het zijn "lieflijke heuvel" en hier stichtte hij zijn eerste kerk in het jaar 445. Er zijn twee kathedralen die zijn naam dragen: de kathedraal van de Church of Ireland op Sally Hill en de katholieke Saint Patrick's Cathedral met twee torens op de tegenovergelegen heuvel. In Downpatrick bezoeken we het Saint Patrick Centre en het graf van de heilige. Indien mogelijk zingt het koor in Saint Patrick's Cathedral in Armagh.

 

Ierland Huis voor de Pelgrim 09.jpg

 

Kylemore Abbey

Tijdens deze reis wisselen cultuur en bezinning elkaar op een natuurlijke manier af. In het hart van de Connemarabergen ligt de 19e-eeuwse Kylemore Abbey. Een stukje hemel op aarde in dit verder woeste landschap. De benedictijner abdij wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Onder meer vanwege de prachtige kerk in neogotische architectuur, de ommuurde Victoriaanse tuin en het traditioneel aardewerk.Onder voorbehoud staat hier een optreden in de Neogotische kerk gepland.

 

Ierland (4).jpg

 

De Burren

Schitterend gelegen aan de westkust van Ierland vinden we de kale kalksteenplateaus van de Burren. Bezaaid met keien. Achtergelaten door gletsjers in de IJstijd. Elk voorjaar barst de Burren open. Een adembenemende bloemenpracht verandert het onherbergzame landschap in een kleurrijk schouwspel dat tot ver in de zomer voortduurt. Ierland op z'n mooist.

 

Cliffs of Moher

De hoogste klipkusten van Europa zijn te vinden in het graafschap Clare aan de Ierse westkust. De Cliffs of Moher bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer. De klippen rijzen vanaf 120 meter op uit de Atlantische Oceaan bij Hag’s Head. Het hoogste punt ligt op 214 meter.

 

Saint Patrick's Purgatory

Lough Derg of Saint Patrick's Purgatory zoals het traditioneel bekend staat, is het oudste bedevaartsoord van Ierland en ligt op Station Island. Door een boottocht rondom het eiland en een bezoek met een lokale gids maakt u kennis met dit eeuwenoude bedevaartoord. In de basilica of, als het weer het toelaat, op een prachtige plek buiten, zingt u met het koor.

 

 

 

De plekken waar gezongen wordt zijn nog onder voorbehoud.