Ierland
Bakermat van het Noord-Europees christendom
Ierland Huis voor de Pelgrim 10.jpg
Knock
Ierland Huis voor de Pelgrim 04.jpg
Op pad in Dublin

Programma 'Ontdek Ierland'

 

Deze reis kan vanwege de coronmaatregelen helaas niet doorgaan.

 

Ierland is machtig mooi. Het landschap, de cultuur, de eeuwenoude geschiedenis: er is veel te zien en te ontdekken. Enkele highlights uit onze rondreis door Ierland.

 

Mount Argus kerk Huis voor de Pelgrim.jpg

 

Pater Karel en Mount Argus

ater Karel Houben(Saint-Charles) was een passionist uit het Limburgse Munstergeleen. Hij woonde en werkte jarenlang in Dublin. Hij zette zich in voor de allerzwaksten. Hij troostte de armen en de zieken. "Father Charles" was bij leven al een legende. Tijdens de reis bezoeken we zijn graf in het klooster Mount Argus in Dublin.

 

Knock

In de zomer van 1879 zagen vijftien gelovigen in Knock tegen de muur van hun parochiekerk de beeltenis van Maria, Jozef, de evangelist Johannes, een altaar en het Lam Gods verschijnen. Sindsdien heeft de stad in het westen van Ierland zich ontwikkeld tot een belangrijke bedevaartplaats. Jaarlijks komen meer dan een miljoen pelgrims hier naartoe. Tijdens onze reis sluiten wij ons hier bij aan.

 

 

Ierland (6).jpg

 

Croagh Patrick

De nationale heilige van Ierland is Saint Patrick. Op onze ontdekkingstocht door Ierland moeten we beslist even bij hem langs. Aan de voet van de berg Croagh Patrick is zijn beeld te vinden. De berg geldt als een heilige plek, omdat Sint Patrick hier in 441 veertig dagen en nachten biddend en vastend op de top zou hebben doorgebracht. Hij wordt gezien als dé missionaris die het christendom naar Ierland heeft gebracht. Volgens de overlevering stichtte hij honderden kerken en deed hij tal van wonderen.

 

Connemara

Rokend turf, wuivend veengras, eeuwenoude stapelmuurtjes. Het groene Connemara heeft een ongerept, woest landschap met een mystieke sfeer. Het is er leeg. Hier en daar wat bergschapen. Veel water en de schoonste lucht van Europa. Of het door die lucht komt? Het ruige landschap? Of de afgezonderde ligging? Feit is dat het leven hier traditioneel is gebleven. Inclusief de taal. Connemara behoort tot de zogeheten Gaeltacht: de Iers sprekende regio's. Wie de magie van Ierland wil ontdekken, moet er geweest zijn.

 

Killary Fjord 

Killary Harbour ligt in het hart van Connemara en kijkt uit over de Atlantische Oceaan. Het uitzicht op Killary vanaf de kust is zonder meer spectaculair, maar het water op gaan geeft een heel ander perspectief. Dat doen we dan ook; we stappen aan boord van een weersbestendige catamaran en genieten van een 1,5 uur durende rondvaart in de Killary Fjord, de enige fjord van Ierland.

 

Kylemore Abbey

Tijdens deze reis wisselen cultuur en bezinning elkaar op een natuurlijke manier af. In het hart van de Connemarabergen ligt de 19e-eeuwse Kylemore Abbey. Een stukje hemel op aarde in dit verder woeste landschap. De benedictijner abdij wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Onder meer vanwege de prachtige kerk in neogotische architectuur, de ommuurde Victoriaanse tuin en het traditioneel aardewerk.

 

Ierland (4).jpg

 

De Burren

Schitterend gelegen aan de westkust van Ierland vinden we de kale kalksteenplateaus van de Burren. Bezaaid met keien. Achtergelaten door gletsjers in de IJstijd. Elk voorjaar barst de Burren open. Een adembenemende bloemenpracht verandert het onherbergzame landschap in een kleurrijk schouwspel dat tot ver in de zomer voortduurt. Ierland op z'n mooist.

 

Cliffs of Moher

De hoogste klipkusten van Europa zijn te vinden in het graafschap Clare aan de Ierse westkust. De Cliffs of Moher bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer. De klippen rijzen vanaf 120 meter op uit de Atlantische Oceaan bij Hag’s Head. Het hoogste punt ligt op 214 meter.

 

Glendalough

Verborgen in de fraaie natuur van het Wicklow Mountains National Park ligt een van de hoogtepunten van het eeuwenoude oosten van Ierland. Het klooster Glendalough, werd in de 6e eeuw door St. Kevin. Kevin werd, met St. Patrick, een van de grote heiligen van het Ierse christendom. De inspirerende werking van het gebied bleef bestaan en zo ontstond hier later een  levendige geloofsgemeenschap. De kloosterruïnes, torens en  kruisen getuigen hier nog van.

 

Ierland (10).jpg

 

Kildare en Sint Brigida

Sint-Brigida geldt als de belangrijkste Ierse heilige na Sint-Patrick. Ze trok zich op jonge leeftijd terug als kluizenares en ging wonen in een hol onder een eik. Ze stichtte daar in de 5e eeuw het klooster van Kildare. Zij geldt als beschermheilige van het vee en wordt in Nederland onder andere vereerd in Noorbeek, Geldrop, Middelaar en Ommen. 

 

Dublin

De Ierse hoofdstad heeft veel gezichten. Het historische centrum heeft prachtige gebouwen en authentieke Middeleeuwse straatjes om te verkennen. Saint-Patrick's Cathedral is de grootste kerk van Ierland en de trots van Dublin.