Ierland
7-daagse bedevaart met het Aartsbisdom Utrecht
Ierland Huis voor de Pelgrim 10.jpg
Knock
Ierland Huis voor de Pelgrim 04.jpg
Op pad in Dublin

Highlights van het programma

 

Ierland is machtig mooi. Het landschap, de cultuur, de eeuwenoude geschiedenis: er is veel te zien en te ontdekken. Enkele highlights uit deze rondreis door Ierland.

 

Dublin kathedraal.jpg

 

Dublin

Dublin is de bruisende hoofstad van Ierland met vele gezichten. Dwars door de middeleeuwse stad, die rond 1841 werd gesticht door de Vikingen, stroomt de rivier de Liffey. Deze rivier dient als handig oriëntatiepunt voor degenen die de stad bezoeken. In het historisch centrum van Dublin staan prachtige oude gebouwen en er zijn authentieke middeleeuwse straatjes te vinden. Tijdens ons bezoek aan Dublin bestaat de mogelijkheid om het Trinity College te bezoeken. Dit is de universiteit van Dublin, die in de 16de eeuw werd gesticht. In het College is één van de mooiste oudste boeken ter wereld te vinden. De Book of Kells is een manuscript uit de vroege middeleeuwen dat door monniken is vervaardigd en versierd. 

 

Knock

In de zomer van 1879 zagen vijftien gelovigen in Knock tegen de muur van hun parochiekerk de beeltenis van Maria, Jozef, de evangelist Johannes, een altaar en het Lam Gods verschijnen. Sindsdien heeft de stad in het westen van Ierland zich ontwikkeld tot een belangrijke bedevaartplaats. Jaarlijks komen meer dan een miljoen pelgrims hier naartoe. Tijdens onze reis sluiten wij ons hier bij aan. 

 

 

Ierland (6).jpg

 

Croagh Patrick

De nationale heilige van Ierland is Saint Patrick. Op onze ontdekkingstocht door Ierland moeten we beslist even bij hem langs. Aan de voet van de berg Croagh Patrick is zijn beeld te vinden. De berg geldt als een heilige plek, omdat Sint Patrick hier in 441 veertig dagen en nachten biddend en vastend op de top zou hebben doorgebracht. Hij wordt gezien als dé missionaris die het christendom naar Ierland heeft gebracht. Volgens de overlevering stichtte hij honderden kerken en deed hij tal van wonderen.

 

Connemara

Rokend turf, wuivend veengras, eeuwenoude stapelmuurtjes. Het groene Connemara heeft een ongerept, woest landschap met een mystieke sfeer. Het is er leeg. Hier en daar wat bergschapen. Veel water en de schoonste lucht van Europa. Of het door die lucht komt? Het ruige landschap? Of de afgezonderde ligging? Feit is dat het leven hier traditioneel is gebleven. Inclusief de taal. Connemara behoort tot de zogeheten Gaeltacht: de Iers sprekende regio's. Wie de magie van Ierland wil ontdekken, moet er geweest zijn.

 

Armagh en Downpatrick

Toen Saint Patrick deze stad bezocht, noemde hij het zijn "lieflijke heuvel" en hier stichtte hij zijn eerste kerk in het jaar 445. Er zijn twee kathedralen die zijn naam dragen: de kathedraal van de Church of Ireland op Sally Hill en de katholieke Saint Patrick's Cathedral met twee torens op de tegenovergelegen heuvel. In Downpatrick bezoeken we het Saint Patrick Centre en het graf van de heilige. 

 

Ierland Huis voor de Pelgrim 09.jpg

 

Kylemore Abbey

Tijdens deze reis wisselen cultuur en bezinning elkaar op een natuurlijke manier af. In het hart van de Connemarabergen ligt de 19e-eeuwse Kylemore Abbey. Een stukje hemel op aarde in dit verder woeste landschap. De benedictijner abdij wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Onder meer vanwege de prachtige kerk in neogotische architectuur, de ommuurde Victoriaanse tuin en het traditioneel aardewerk.

 

Ierland (4).jpg

 

De Burren

Schitterend gelegen aan de westkust van Ierland vinden we de kale kalksteenplateaus van de Burren. Bezaaid met keien. Achtergelaten door gletsjers in de IJstijd. Elk voorjaar barst de Burren open. Een adembenemende bloemenpracht verandert het onherbergzame landschap in een kleurrijk schouwspel dat tot ver in de zomer voortduurt. Ierland op z'n mooist.

 

Cliffs of Moher

De hoogste klipkusten van Europa zijn te vinden in het graafschap Clare aan de Ierse westkust. De Cliffs of Moher bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer. De klippen rijzen vanaf 120 meter op uit de Atlantische Oceaan bij Hag’s Head. Het hoogste punt ligt op 214 meter.

 

Rock of Cashel

De Rock of Cashel, misschien wel de meest gefotografeerde plek in Ierland, torent hoog boven de stad Cashel uit, op een 200 meter hoge kalksteenrots. Ooit was het de zetel van de koningen van Munster. Op deze plek bekeerde Saint Patrick koning Aengus tot het christendom. Vandaag de dag omsluiten de indrukwekkende stenen muren een ronde toren, een kathedraal, een romaanse kapel uit de twaalde eeuw en hoge kruisen.

 

Saint Brigid's Well

Sint Brigida geldt als de belangrijkste Ierse heilige na Sint Patrick. Ze trok zich op jonge leeftijd terug als kluizenares en ging wonen in een holle eik. Ze stichtte daar in de vijfde eeuw het klooster van Kildare.

Ierland Huis voor de Pelgrim 07.jpg

Glendalough

Het klooster Glendalough werd in de zesde eeuw door Saint Kevin gesticht. Kevin werd, met Saint Patrick, een van de grote heiligen van het Ierse christendom. De inspirerende werking van het gebied bleef bestaan en zo ontstond hier later een levendige geloofsgemeenschap. De kloosterruïnes, torens en kruisen getuigen hier nog van.

 

Mount Argus, Dublin

Pater Karel trad in 1845 als pater Karel van Sint Andries in bij de congregatie der Passionisten in Ere. Hij werd naar het klooster van Mount Argus bij Dublin gestuurd. Velen bezochten hem om troost en genezing te vinden. Er werden veel wonderbaarlijke genezingen gemeld. Pater Karel kreeg de bijnaam "de man met de zegenende handen". Tijdens zijn leven werd hij reeds in Ierland als een heilige beschouwd. Na zijn dood bleven gelovigen zij graf bezoeken. Wij vieren er de Eucharistie.

Ierland Huis voor de Pelgrim 05.jpg