Assisi
Naar Franciscus met de parochies van Den Haag
Assisi-02.jpg
Greccio2.jpg

Programma bedevaart naar Assisi

Tijdens de bedevaart naar Assisi van september 2021 bezoeken we een aantal bijzondere plekken rond de stad van Franciscus en op de weg ernaartoe.

 

Innsbruck

De Tiroler hoofdstad Innsbruck aan de rivier de Inn kent een kalme en rustige sfeer als van een groot dorp. Daarentegen is de stad groot genoeg om alle inwoners, studenten en bezoekers te vermaken met diverse bezienswaardigheden, monumenten, een gezellige oude binnenstad, talloze restaurants en vele bars die op loopafstand van elkaar liggen. We bezoeken er de Hofkirche, met het indrukwekkende praalgraf van keizer Maximiliaan I, en de kathedraal Dom zu St. Jakob die gezien wordt als een van de mooiste barokgebouwen in Tirol.

 

Cortona

Cortona is misschien wel de vroegst bewoonde heuvel van het zuidoostelijke deel van Toscane. De meeste gebouwen en bezienswaardigheden stammen uit de middeleeuwen. Een van de kerken in de stad, de San Francesco, is toegewijd aan Sint-Franciscus.

 

Perugia

Perugia is de hoofdstad van Umbrië en staat vooral bekend om de stadsmuren die het historische centrum omringen. In dit sfeervolle centrum, met zijn vele kleine steegjes en steile trappen, zijn veel historische gebouwen te vinden, zoals het Palazzo dei Priori, de kathedraal van San Lorenzo en de Basilica di San Domenico. De stad is bekend om de strijd met Assisi en de gevangenschap van Sint-Franciscus.

 

Assisi

Assisi is de geschiedenis ingegaan als de stad van Sint-Franciscus, de 13e-eeuwse stichter van de Orde der Minderbroeders. Maar Assisi is net zo goed de stad van de heilige Clara, een tijdgenoot van Franciscus en stichteres van de clarissen, de vrouwelijke tak van de franciscanen. Door hen beiden werd Assisi een van de bekendste bedevaartplaatsen van Italië.

Assisi ligt in de regio Umbrië en telt zo’n 25.000 inwoners. Het stadje met heuvelachtige, smalle straatjes en pittoreske winkeltjes trekt jaarlijks duizenden pelgrims en toeristen. De stad is gebouwd op een helling, die aan de ene zijde uitkijkt over het dal van Spoleto en aan de andere kant uitzicht biedt op het 15 km verderop gelegen Perugia.

 

Sint-Franciscusbasiliek

Belangrijkste plek in de stad is de 13e-eeuwse Sint-Franciscusbasiliek (San Francesco) met een crypte, een beneden- en een bovenkerk. Franciscus is begraven in de crypte. In de beneden- en de bovenkerk zijn prachtige fresco’s te zien, die onder andere het leven van Franciscus uitbeelden.

 

Mariabasiliek

De Basilica di Santa Maria degli Angeli, aan de voet van de heuvel van Assisi, werd over een kleine kapel heen gebouwd, de zogenaamde Portiuncula - dit is de heiligste plaats voor de Franciscanen. De jonge Franciscus van Assisi ontving daar een helder besef van zijn roeping en nam afstand van de wereld om, te midden van de armen, in armoede te leven. 

 

Clarissenkerk

De kerk van de Heilige Clara, de Santa Chiara, werd twee jaar na de dood van Clara gebouwd. In de crypte staat een bergkristallen kist, waarin haar gebalsemde lichaam rust. Het wereldberoemde kruisbeeld van San Damiano hangt in het aangrenzende San Giorgiokerkje.

 

Rivotorto

In Rivotorto leefden de eerste volgelingen van Franciscus van Assisi samen. Later trokken de volgelingen naar Portiuncula, waar zich nu de Basilica di Santa Maria degli Angeli bevindt. In Rivotorto wast Franciscus een melaatse.

 

San Damiano

Het klooster San Damiano en het aangrenzend kerkje staan op een eenzame plek te midden van cipressen en olijfbomen. Hier werd Franciscus zich bewust van zijn roeping en schreef hij het Zonnelied als ode aan de schepping.

 

Kluis (Carceri)

Midden in een bos van steeneiken ligt een kluis, Eremo delle Carceri, waarin Franciscus zich regelmatig terugtrok. Via nauwe doorgangen van het klooster is de grot van Franciscus te bereiken. Franciscus verbleef hier met zijn eerste broeders.

 

Spoleto

Een van de oudste steden in de regio is Spoleto. Zoals de meeste Umbrische steden ligt deze stad boven op een heuveltop. Een doolhof van nauwe straatjes en steegjes met trappen leidt naar het fort uit de 14e eeuw de Rocca dei Papi (burcht van de Pausen). \Aan de rand van Spoleto overspant het monumentale aquaduct Ponte delle Torri de diepe Tessinoravijn. Franciscus kwam in Spoleto tot bekering en schreef er zijn brief aan broeder Leo.

 

Fonte Colombo

Op een van zijn prediktochten ontdekte Franciscus een in dichte bossen verscholen kapelletje dat aan Maria Magdalena was gewijd. Regelmatig keerde hij er terug omdat de plek ideaal was voor bezinning en gebed. Ook legde hij er zijn spiritualiteit schriftelijk vast en schreef hij er de definitieve regel voor de Minderbroeders. Het was Franciscus die de plaats de naam Fonte Colombo gaf.

 

Greccio

in het klooster van Greccio herdacht Franciscus de geboorte van Christus door in een grot een kerststal te bouwen. Het was de eerste keer dat het kerstverhaal op deze wijze werd uitgebeeld. Vanuit Greccio verspreidde de kerststal zich over de hele wereld.

 

Gubbio

Gubbio was in de middeleeuwen een machtige, welvarende stad, die een belangrijke rol speelde in het leven van Franciscus. In de stad zou Franciscus van Assisi een bloeddorstige wolf tot een tam beest "bekeerd" hebben.

De straten, gebouwen, kerken en huizen hebben er hun oorspronkelijke bekoring niet verloren en het oude middeleeuwse aanzicht van de stad is bijzonder goed bewaard gebleven.

 

La Verna

Franciscus kreeg de berg La Verna als geschenk aangeboden om te dienen als plek waar de Minderbroeders in een heilige stilte konden verblijven. Er werd een klooster gebouwd en een kapel die de plek markeert waar Franciscus twee jaar voor zijn dood de stigmata ontving.