Abdijentocht
Reis mee langs eeuwenoude kloosters in Luxemburg, Duitsland en Zwitserland
Vierwoudstedenmeer Zwitserland
Maria Laach Duitsland

Programma Abdijentocht


Dag 1: Maria Laach

Op de eerste dag brengen we een bezoek aan de benedictijner abdij Maria Laach in de Duitse Eifel. Een fraai voorbeeld van de robuuste Romaanse bouwstijl. De abdij ligt aan de oever van de Laacher See in een prachtig vulkaanlandschap. We vervolgen onze reis naar de premonstratenzer (= norbertijner) abdij van Roggenburg in het Zuid-Duitse Beieren.


Dag 2: Roggenburg

De dag begint met een heilige mis in de abdijkerk. Aansluitend geeft een van de paters een rondleiding door de abdij. Hij neemt ons mee in de geschiedenis van de norbertijnen en van het klooster Roggenburg. Het middagprogramma vindt plaats in de prachtige omgeving van de abdij.


Dag 3: Ottobeuren

We vervolgen onze rondreis naar de beroemde abdij Maria Einsiedeln in Zwitserland. Onderweg daar naartoe bezoeken we ook de benedictijner abdij Ottobeuren in de Unterallgäu (Duitsland). De huidige uitbundige barokke kerk werd in de 18e eeuw gebouwd, maar op deze plek wonen al sinds 764 benedictijner monniken. Ooit was het zelfs een eigen kerkelijk staatje, binnen het Heilige Roomse Rijk. Via een prachtige route langs de Bodensee en Liechtenstein komen we aan in Einsiedeln in Zwitserland. Daar blijven we drie dagen.


Dag 4: Einsiedeln

Einsiedeln is het belangrijkste Mariabedevaartsoord van Zwitserland. De imposante abdij vormt al meer dan duizend jaar het middelpunt van het plaatsje. De huidige barokke kloostergebouwen dateren uit de 18e eeuw. Sinds de middeleeuwen is de Zwarte Madonna van Einsiedeln een belangrijk reisdoel voor pelgrims uit heel Europa. Ook is de abdij al eeuwenlang een halteplek op de weg naar Santiago.


Dag 5: Luzern en Engelberg

Met de boot varen we over het Vierwoudstedenmeer naar Luzern. Stad van pleinen en kerken. Het beeld van de stad wordt vooral gekenmerkt door de overdekte Middeleeuwse kapelbrug. Met haar beschilderde panelen behoort deze tot de oudste overdekte houten bruggen van Europa. De oude binnenstad biedt schilderachtige pleinen en met fresco's versierde historische huizen. 's Middags gaan we nog wat zuidelijker, naar Engelberg. Het centrum van het plaatsje wordt gevormd door de in 1120 gebouwde benedictijner abdij Engelberg. Het klooster is een centrum van cultuur, muziek, bezinning en onderwijs.


Dag 6: Sankt Gallen

Vandaag bezoeken we het noordelijk van Einsiedeln gelegen Sankt Gallen. De stad is vernoemd naar de heilige Gallus, een monnik die hier in 612 al een kerk bouwde. Later kwam er ook een abdij bij. Letterlijk wereldberoemd - want UNESCO-werelderfgoed - zijn de kloosterbibliotheek, het archief van de abdij en de kathedraal van Sankt Gallen.


Dag 7: Metz

We verlaten Zwitserland en reizen via de wijnroute van de Elzas en Metz naar Echternach. De Saint-Etiennekathedraal in Metz is één van de hoogste gotische bouwwerken in Europa. De kerk ontstond door twee oudere kerken met elkaar te verbinden. Nadat we de kerk en haar beroemde glas-in-loodramen hebben bewonderd rijden we door naar Echternach in Luxemburg.


Dag 8: Echternach en Trier

Vandaag staan bezoeken aan Echternach en Trier in het Luxemburgs/Duitse grensgebied op het programma. Echternach is bekend door zijn Springprocessie. Elk jaar op de dinsdag na Pinksteren springen duizenden pelgrims letterlijk in processie door de stad. De bidtocht eindigt bij het graf van 'onze' Sint Willibrord. De eerste bisschop van Utrecht (of beter: van de Friezen) stichtte in 698 in Echternach een benedictijner abdij. Na zijn dood in 739 werd hij hier ook begraven. Sindsdien is zijn graf een bedevaartsoord.

Niet zo ver van Echternach is net over de grens de oudste stad van Duitsland te vinden. Trier speelde al een belangrijke rol in het Romeinse Rijk. De Porta Nigra, het amfi-theater en de Romeinse brug getuigen daar nog van. Maar ook de basilica van Constantijn, ooit stond hier de troon van keizer Constantijn de Grote. Hij was de keizer die het christendom officieel erkende. Hij liet ook de dom van Trier bouwen. Zijn moeder Helena bracht de relieken van de apostel Matthias naar Trier, die hier nog steeds in de benedictijner Sint-Matthiasabdij vereerd worden. Datzelfde gebeurt met de zogeheten 'Heilige Rok', het kleed dat Christus droeg voordat hij veroordeeld werd. Trier is niet alleen een mooie stad, maar ook een meervoudig bedevaartsoord.


Dag 9: Clervaux

Tijdens de terugreis naar Nederland brengen we op de laatste dag van onze Abdijentocht nog een bezoek aan Clervaux (Klerf in het Letzeburgs). In het noordelijkste stadje van Luxemburg vinden we de benedictijner abdij Saint Maurice. Het klooster werd in 1910 gebouwd door de Nederlandse architect Klomp. Hij liet zich inspireren door de beroemde abdij van Cluny in Frankrijk. De monniken van Clervaux zijn onder meer beroemd geworden door hun Gregoriaanse zang. Hier sluiten we onze abdijentocht af en rijden via de Ardennen terug naar Nederland.