Nieuwe lockdown in Lourdes

Lourdesheiligdomleeg.jpg

 

Als gevolg van de strengere coronamaatregelen in Frankrijk is ook het heiligdom in Lourdes weer gedeeltelijk in lockdown gegaan. Er zijn geen openbare eucharistievieringen meer en de grot is voor pelgrims gesloten. Alleen de rozenkransbasiliek is nog open. Wel wordt er regelmatig door de chapelains van het heiligdom bij de grot gebeden.

Dit gebed is via internet live mee te volgen. Het bidden van de rozenkrans bij de grot gebeurt in diverse talen. Komende vrijdag (6 november) wordt er om 16.00 uur en 19.00 uur ook in het Nederlands gebeden.

Als een klein geluk bij een ongeluk valt de nieuwe lockdown in Lourdes samen met het einde van het bedevaartseizoen. Vanaf 1 november stopt ook in regulier jaren het dagelijks programma van processies en internationale vieringen. Dit jaar zijn die er vanwege corona nauwelijks geweest. Waar er normaal elk jaar miljoenen pelgrims naar Lourdes komen, zijn dat er dit jaar hooguit enkele honderdduizenden geweest. Sommige Franse bedevaarten konden ondanks alle beperkingen in een aangepaste vorm toch doorgaan. Op dit moment zijn alleen mensen uit de directe omgeving van Lourdes welkom in het heiligdom.

De eerstvolgende grote evenementen in Lourdes zouden onder normale omstandigheden plaatsvinden op 8 december (Feest Maria Onbevlekt Ontvangen) en 11 februari (Feest Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes). Of en op welke wijze die feesten kunnen doorgaan, is nu nog niet bekend.