Lourdesviering vanuit Maastricht op feestdag O.-L.-V. van Lourdes

Lourdeskerk.jpg

 

De feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (11 februari) zal dit jaar in het heiligdom in Lourdes anders verlopen dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er geen tienduizenden pelgrims naar Zuid-Frankrijk afreizen. Om alle Nederlandse belangstellenden toch in de gelegenheid te stellen om het feest te vieren, wordt op die dag vanuit de Lourdeskerk in Maastricht een viering op internet uitgezonden.

Sinds jaren is in het in Maastricht traditie dat er op 11 februari – de dag waarop Maria in 1858 voor de eerste keer aan Bernadette verscheen – in de Lourdeskerk een viering met ziekenzegening wordt gehouden. Deze viering wordt normaal gesproken elk jaar door zo’n zeshonderd mensen bezocht. Vanwege de coronamaatregelen is dat nu niet mogelijk, maar pastoor Mattie Jeukens van de Lourdesparochie en het Huis voor de Pelgrim hebben de handen in elkaar geslagen en besloten de viering toch door te laten gaan en deze via internet te streamen. Dit betekent dat iedereen de viering live kan volgen. Het programma is zelfs uitgebreider dan voorheen.

Mariaprogramma

De parochie heeft een Mariaprogramma in elkaar gezet dat voorafgaand aan de eucharistieviering wordt uitgezonden. Dit begint om 12.00 met het rozenkransgebed. Vanaf 12.20 uur volgt een programma met gedichten, verhalen over Lourdes en Marialiederen. Om 14.00 uur treedt de internationaal bekende sopraan Bianca Lenssen op. Vanaf 14.30 uur wordt het verhaal van de verschijningen aan Bernadette verteld.

Om 15.00 uur volgt dan de Lourdesviering met ziekenzegening. De mis wordt opgedragen door deken John Dautzenberg van Maastricht, in concelebratie met pastoor Mattie Jeukens als gastheer, deken Paul Bronneberg en vicaris Ed Smeets, voorzitter en pastoraal directeur van het Huis voor de Pelgrim.

De muziek tijdens de viering wordt verzorgd door vicaris Smeets en Bianca Lenssen. Ook de bekende Limburgse zangeres Beppie Kraft werkt net als elk jaar aan deze viering mee. Organisten zijn Eelco Hollemans en Arno Kerkhof. 

Live-uitzending

In de kerk mogen maar dertig genodigden aanwezig zijn. Alle andere belangstellenden kunnen de eucharistieviering en het Mariaprogramma dat eraan voorafgaat op 11 februari volgen via deze site.