Bedevaart naar heiligverklaring Titus Brandsma

Foto-06 Titus Brandsmalore.jpg

De Nederlandse karmeliet Titus Brandsma wordt binnenkort heilig verklaard. Het Huis voor de Pelgrim biedt dan samen met de bisdommen Den Bosch en Groningen-Leeuwarden een bedevaart naar Rome aan, zodat belangstellenden de heiligverklaring kunnen bijwonen. Het is voor het eerst sinds 2007 dat er weer een Nederlander heilig wordt verklaard.

Wanneer de heiligverklaring wordt uitgesproken, is nog niet bekend. De verwachting is dat dit in de loop van 2022 of het voorjaar van 2023 zal zijn. Zodra ’Rome’ een datum bekend maakt, zullen wij ook de datums voor de bedevaart vaststellen. Aan de voorbereiding van het programma wordt nu al gewerkt. Hopelijk kunnen we met een grote groep Nederlandse de heiligverklaring bijwonen.   

Pater Titus Brandsma werd in 1881 in Bolsward geboren. Hij trad in bij de karmelieten en werd bekend als journalist en hoogleraar filosofie aan de universiteit van Nijmegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verzette hij zich tegen de Nazi’s, die hem uiteindelijk oppakten en naar het concentratiekamp Dachau stuurden. Daar overleed hij in 1942. Vanwege zijn heldhaftig optreden verklaarde paus Johannes Paulus II hem in 1985 al zalig. Onlangs heeft paus Franciscus een wonder op voorspraak van Titus Brandsma erkend, waarmee de weg naar heiligverklaring vrij is.