Nieuw Mariafeest op Tweede Pinksterdag

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpg

De kerk krijgt een nieuwe Mariafeest. Op Tweede Pinksterdag wordt voortaan het feest van ‘Maria, Moeder van de Kerk’ gevierd. Paus Franciscus heeft dat nieuwe feest officieel op de liturgische kalender laten plaatsen, zo heeft het Vaticaan op zaterdag 3 maart laten weten.

Het nieuwe Mariafeest wordt ingevoerd als een jaarlijkse verplichte gedachtenis voor de hele kerk. Het decreet waarin dit wordt bepaald is gedateerd op 11 februari 2018, de dag waarom de 160e verjaardag van de verschijningen van Maria in Lourdes werd herdacht.

De titel ‘Moeder van de Kerk’ werd al tijdens het Tweede Vaticaans Concilie aan Maria toegekend, maar er was geen aparte dag om dat te vieren. De paus heeft hiervoor nu de maandag na het hoogfeest van Pinksteren aangewezen: in Nederland is dat Tweede Pinksterdag, een dag die niet overal in de wereld als feestdag geldt.

Dat het feest van Maria als Moeder van de Kerk aan Pinksteren gekoppeld wordt, heeft te maken met de rol die Maria speelde bij de geboorte van de Kerk. Zij was bij de apostelen, toen die met Pinksteren de Heilige Geest ontvingen. Het decreet waarmee het feest bekend is gemaakt, wijst erop dat bij de overweging van de mysteries van Christus en van het wezen van de kerk Maria niet buiten beschouwing kan blijven, omdat zij zowel de Moeder van Christus is als van de Kerk.

In sommige landen was Tweede Pinksterdag al aan Maria gewijd. Dit was bijvoorbeeld al het geval in Polen en Argentinië. Vanaf nu geldt het dus voor de hele kerk.